Yoga, Hathayoga, Chakrayoga, eerste chakra

Chakrayoga

Chakra
In deze cursus gaan we werken met het verkennen, activeren en in balans brengen van de energie van de chakra's. Er zijn 7 primaire chakra's (energiecentra) van waaruit prana (subtiele energie) zich verdeelt over het fijnstoffelijk energiesysteem van het (subtiele)energielichaam. Dit fijnstoffelijke energiesysteem bestaat uit duizenden energiebanen (nadi's) en kleinere chakra's en rijkt verder dan de grenzen van het fysieke lichaam( denk hierbij aan de aura).

De chakra's, die zich langs de wervelkolom bevinden, hebben elk hun specifieke eigenschappen en die kunnen, bv door blokkade's meer of minder gaan stromen waardoor hun kwaliteiten meer of minder tot uitdrukking komen in ons dagelijks leven. Dit gaat gepaard met psychische en/of fysieke klachten.

Als voorbeeld:
We beginnen met het basis- of wortelchakra wat zich rond het stuitje bevindt. De energie van dit chakra omvat het hele bekkengebied, de benen en de voeten. Enkele kernwoorden die bij dit chakra horen zijn: zwaarte, stevigheid stabiliteit, traagheid, vastheid, gezondheid, huis. Het element is aarde en dit geeft het gevoel van gedragen worden, van veiligheid en vertrouwen. Het is ook verbonden met het (grofstoffelijke) voedsellichaam en gaat dus over voedsel tot ons nemen en uitscheiden. Daarmee gaat het dan ook over onze basis instincten van overleven, helemaal gericht op onszelf, er is geen ander, geen dualiteit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de eenheid van een pas geboren kind en moeder. Het is verbonden met de neus, met de reuk (zintuig).
Een slecht functionerend basischakra zou de volgende fysieke klachten kunnen geven: aandoeningen van de ingewanden, dikke darm, botten, tanden, benen, voeten, knieën, onderrug, eetstoornissen, slechte algemene gezondheid.


In twee avonden gaan we een chakra verkennen, in de eerste les meer op het fysieke vlak door bv subtiele yogahoudingen en adem, waarna we in de tweede les meer op het subtiele niveau gaan werken van (geleide) meditatie en klank.
Naar het einde van de serie worden de oefeningen in navolging van de energie van de chakra's meer subtieler.

Piet Dijkstra
Boksumerdyk 10
8912 CA Leeuwarden
Lid Vereniging Yogadocenten
Nederland
Erkend Europese Yoga Unie
Telefoon: 058-2889779
Mobiel: 06-28780071
IBAN: NL14 TRIO 0254 4594 98